Ce inseamna coaching de echipa?


Scopul coaching-ului de echipa este de a conduce echipa catre realizarea unui obiectiv, fie ca este finalizarea unui anumit proiect, inceperea unei noi afaceri sau indeplinirea obiectivelor de vanzari. Coaching-ul de echipa implica un coach extern si o echipa de oameni dintr-o organizatie. Un coach de echipa este adus sa lucreze cu o echipa pentru a ajuta la accelerarea performantei acesteia.

Progresul normal al unei echipe consta in patru etape, incepand cu formarea, unde se cunosc coechipierii, se stabilesc reguli si se decid obiectivele. Apoi, echipa trece la etapa numita asalt, unde personalitățile se ciocnesc și apar dezacorduri. Aceasta este o parte complet normala a progresului echipei, desi unele echipe au un grad mai mare de asalt decat altele. Dupa asalt vine normarea unde conflictele au fost solutionate si colegii de echipa invata cum sa lucreze impreuna eficient. Etapa finala este performanta, etapa in care echipele incep sa produca rezultate si sa atinga obiective.

Uneori, echipele raman blocate in stadiul de asalt sau nu trec niciodata cu adevarat dincolo de norme in performanta. Sau, uneori, o echipa poate face performanta, apoi aluneca inapoi intr-o faza de asalt daca apare un conflict. De fiecare data cand echipa adauga sau pierde un nou membru, trebuie sa inceapa din nou la etapa de formare.

Un coach eficient poate ajuta la toate aceste patru niveluri, astfel ca o echipa sa nu ramana intr-o faza mai mult decat este necesar, aducand echipa la faza de performanta mai rapid.

Coaching de echipa – Beneficii

Un coach de echipa va ajuta o echipa sa ramana pe drumul cel bun pentru a-si indeplini obiectivul. In functie de coach si de situatia dvs., acestea ar putea include:

    Facilitarea intalnirilor de echipa

    Stabilirea asteptarilor

    Asistenta la crearea unui plan de actiune

    Asigurarea ca fiecare membru al echipei este clar cu privire la rolul sau rolurile sale

    Mentinerea raspunderii pentru indivizi

    Gestionarea eventualelor conflicte care apar

    Deplasarea echipei spre finalizarea proiectului la timp si in buget

Este important de stiut ca un coach de echipa eficient nu trebuie sa fie un expert in industria dvs. Un coach nu ofera in mod normal sfaturi sau solutii asemenea unui consultant. Un coach grozav de echipa va fi priceput sa asculte activ si sa poata pune intrebari curioase fara prejudecata. Un coach de echipa va pune intrebari care ajuta grupul sa decida ce este mai bine pentru echipa.

Coaching-ul de echipa poate oferi multiple beneficii individului, echipei si organizatiei. In functie de configuratia mediului de coaching al echipei si de nevoile si obiectivele organizatiei dvs., exista multe beneficii care ar putea fi realizate.

Beneficii pentru individ

    Cunoasteti ceilalti membri ai echipei intr-un mediu sigur

    Impartasiti perspective intr-un mediu sigur

    Faceti parte dintr-o echipa castigatoare

    Fiti mai implicat la locul de munca

Beneficii pentru echipa

    Stabiliti o strategie de echipa

    Creati un plan de actiune

    Mentineti responsabilitatea

    Prezentati punctele forte individuale in cadrul echipei

    Rezolvati conflictele in mod eficient

    Colaborati pentru un obiectiv comun

Beneficii pentru organizatie

    Mai putin costisitor decat coaching-ul unu-la-unu

    Experimenteaza echipe eficiente care isi ating obiectivele

    Ajutati compania sa mearga inainte

    Cresteti retinerea angajatilor

Cum functioneaza coaching-ul pentru echipa?

Un scenariu de coaching de echipa este de obicei compus dintr-o echipa care lucreaza la un obiectiv si un coach din afara echipei.

Scopul de a avea un coach de echipa din afara echipei asigura ca acesta este neutru si detasat de o pozitie sau un mod de a face lucrurile in cadrul echipei. Acesta se concentreaza pe succesul si eficacitatea echipei.

Care este diferenta dintre Coaching si Team Building?

Team Building este un instrument important pentru crearea si promovarea reltiilor interpersonale in cadrul echipei. Unele activitati populare de consolidare a echipelor sunt activitati sau exercitii off-site care incurajeaza membrii sa aiba incredere si sa lucreze impreuna. Ele sunt adesea distractive si au loc de obicei in afara mediului obisnuit de birou sau a salii de sedinte. O activitate de team-building ar putea fi la fel de complexa ca o activitate in afara amplasamentului sau o vacanta sau ar putea fi la fel de simpla ca un pranz la birou. O activitate de team building vizeaza ca oamenii din echipa sa se cunoasca mai bine si sa creeze o legatura.

Coaching-ul de echipa implica un antrenor cu experienta care lucreaza cu o echipa pentru a atinge un obiectiv. Coaching-ul de echipa poate avea loc inclusiv virtual, prin apeluri telefonice sau video. Team-building-ul este de obicei un eveniment unic, in timp ce coaching-ul de echipa are loc pe o perioada de timp, pana cand obiectivul este atins. Coaching-ul in echipa poate avea, de asemenea, avantajul suplimentar de a crea o legatura mai puternica intre membrii echipei, deoarece acestia lucreaza impreuna pentru a atinge un obiectiv specific.

Care este diferenta dintre coaching de echipa si coaching de grup?

Coaching-ul de echipa si coaching-ul de grup sunt similare, deoarece ambele au un antrenor care lucreaza cu un grup de oameni. Diferenta este ca coaching-ul in echipa muta echipa catre un obiectiv, iar coaching-ul de grup imbunatateste intelegerea grupului asupra unui subiect, astfel incat membrii grupului sa poata aplica noi cunostinte la propriile obiective. In unele cazuri, aspectele de coaching de echipa si coaching de grup pot fi utilizate impreuna.

Cat dureaza procesul de coaching de echipa?

Procesul de coaching de echipea va dura probabil pe toata durata eforturilor echipei. Odata ce echipa isi atinge scopul propus, procesul de coaching se va dizolva. Durata acestui proces depinde de complexitatea obiectivului.

Unele echipe isi pot atinge obiectivul in cateva luni. Alte echipe pot avea nevoie de coaching timp de mai multe luni sau chiar ani. Odata ce o echipa gaseste un coach care li se potriveste, care ii ajuta sa-si atinga obiectivele cu succes si in colaborare, poate decide sa se angajeze intr-un alt proces de coaching de echipa pe masura ce trece la urmatorul proiect.

Cum stiu ca am nevoie de un coach de echipa?

Daca compania ta are o cultura a “luptei interne”, comunicare slaba sau turnover mare, coaching-ul in echipa poate ajuta. Exista multe tipuri de echipe care pot beneficia de un proces de coaching de echipa.

Cat costa coaching-ul de echipa?

Cand vine vorba de costul angajarii unui coach, raspunsul simplu este: depinde.

Majoritatea antrenorilor de echipa percep tarife care sunt comparabile cu alti consultanti, cu la fel de multa variabilitate in functie de proiect si de experienta antrenorului. Iată trei lucruri de luat în considerare:

    Tarifele orare ale unui coach de echipa poate varia

Dupa cum am mentionat mai devreme, un coach de echipe poate percepe tarife similare cu consultantii si alti profesionisti in afaceri. Tarifele orare variaza foarte mult, intre 100 si 500 USD pe ora. Un coach va percepe mai mult pentru companii. Este mai multa munca de baza in intelegerea provocarilor unice ale afacerii, industriei si persoanelor implicate, pe care el trebuie sa o faca pentru a fi eficient. Depinde cu adevarat de proiect. Cu toate acestea, puteti gasi un coach care nu se incadreaza in acest interval.

    Un coach de echipa ofera frecvent pachete

Pentru a-si sprijini clientii intr-o varietate de moduri de-a lungul timpului, multi decid sa ofere pachete cuprinzatoare, fie bazate pe timp (adica, lunar), fie pe baza de proiect (adica, vor lucra cu tine de la inceputul pana la finalizarea unui proiect).

    Unii cer un angajament pe termen lung

Un coach de echipa va poate ajuta grupul sa obtina succes, dar trebuie totusi sa va asumati responsabilitatea pentru schimbarile pe care doriti sa le faceti. Ei nu vor face treaba pentru tine. Din acest motiv, unii antrenori cer un angajament de trei, sase sau 12 luni. Inainte sa investeasca timp si energie in lucrul cu tine, ei cer angajamentul tau pentru imbunatatire.