Coaching-ul de familie este un proces in care unul sau mai multi membri ai unei familii se asociaza cu un coach pentru a aborda obiectivele care le vor imbunatati dinamica familiei. Dinamica familiei reprezinta interactiunile dintre membrii familiei, modul in care acestia relationeaza si modul in care familia functioneaza ca intreg.

Unul dintre cele mai importante lucruri de luat in considerare in coaching-ul de familie sunt nevoile si dorintele fiecaruia dintre membrii familiei, pentru a facilita mai bine procesul de coaching.
De multe ori, familiile au nevoie de ajutor, la fel ca o organizatie mai mica. Ei trebuie sa comunice despre valorile, credintele si obiectivele lor comune si sa inteleaga unde sunt aliniate si unde pot fi mai bine sincronizate.
Coaching-ul de familie ajuta cu:
Noi provocari pentru parinti
Provocari in casatorie
Comunicare
Probleme parentale pentru diferite etape, cum ar fi anxietatea de separare, depresia sau disciplina
Probleme familiale mixte
Sarcina la adolescenta
Prevenirea abandonului scolar
Gestionarea furiei sau a stresului
Care sunt beneficiile coaching-ului de familie?
Ganditi-va la familie ca la propria sa organizație. Adesea necesita munca pentru a creste pe masura ce indivizii si situatiile se schimba. Unele dintre lucrurile care pot fi abordate sunt urmatoarele:
Imputernicirea tuturor membrilor familiei
Comunicare imbunatatita
Relatii mai puternice
Respect crescut
Incredere crescuta
Echilibrul crescut
Capacitate imbunatatita de a lua decizii
Gestionarea timpului
Rezolvarea conflictului
Cum funcționează coachingul de familie?
Nu exista o abordare unica pentru coachingul de familie. Fiecare familie are propriul punct de plecare, precum si propriile obiective si valori pentru care doreste sa lucreze.
Un antrenor de familie este un partener/o placa de sunet/un tert neutru care ajuta familia si/sau indivizii sa-si identifice obiectivele. Ajuta de asemenea la stabilirea de noi rutine si comportamente care ajuta familia sa realizeze schimbari pozitive pentru rezultate continue.
Este important sa evaluati si sa imbunatatiti ceea ce functioneaza pentru ajunge la facilitarea rezultatelor pozitive. Un coach de familie poate folosi diferite abordari si instrumente atunci cand lucreaza cu clientii lui. Unele abordari includ recenzii 360, sondaje ale clientilor, scale de satisfactie, instrumente de cautare a punctelor forte etc.
Care este diferenta dintre coaching de familie si terapie?
Coachingul de familie nu este terapie. Coaching-ul este un parteneriat unic care ii ajuta pe clienti sa identifice obiectivele si obstacolele care ii impiedica pe oameni sa avanseze, precum si comportamentele care le stau in cale. Un coach ii ajuta pe clienti sa creeze planuri de actiune pentru a atinge obiectivele si rezultatele dorite.
Un life coach nu diagnosticheaza problemele si nici nu determina bolile. Ei se concentreaza mai putin pe trecut si mai mult pe cine si unde sunt clientii in acest moment, pentru a-i ajuta sa determine unde doresc sa ajunga. Terapeutii tind sa se concentreze mai mult asupra comportamentelor din trecut si asupra modului in care acestea au influentat situatiile actuale. Un coach de familie se va concentra asupra prezentului si va lucra mai mult pentru a ajuta clientul sa se indrepte spre un obiectiv.
Cand vine vorba de coaching de familie, clientul si punctul de plecare al familiei lor este ceea ce este. Nu exista nicio judecata daca acest loc este bun, rau, corect sau gresit. Coaching-ul de familie ajuta clientii realizeze ce isi doresc, ce ii impiedica sa ajunga acolo si cum sa ajunga acolo.
Cat dureaza procesul de coaching de familie?
Fiecare coach si familie are un proces diferit care functioneaza pentru ei. Cand cautati un coach de familie, asigurati-va ca procesul acestuia functioneaza bine cu rutina si nevoile familiei dvs.
Majoritatea va vor oferi o consultatie gratuita inainte de a va inscrie pentru sesiunile platite, astfel incat sa puteti intelege mai bine abordarea lor si sa vedeti daca sunt potrivite pentru dvs. si familia dvs. In timp ce un coach de familie poate avea programe specifice care dureaza trei pana la sase luni (sau mai mult), altii sunt dispusi sa ofere cate sesiuni de coaching sunt necesare pentru a atinge obiectivele stabilite de individ sau de familie. De asemenea, vor lucra cu dvs. pentru a afla frecventa sesiunilor care va functiona cel mai bine pentru situatia dvs. O parte a sarcinii antrenorului este sa te ajute sa identifici ce functioneaza bine pentru tine si membrii familiei tale si ce nu.