Ce inseamna coaching pentru cariera?


Coaching pentru cariera este un tip de coaching personal care ii ajuta pe oameni sa isi gaseasca o mai mare implinire in cariera prin stabilirea de obiective profesionale, crearea unui plan si depasirea obstacolelor care le-ar putea sta in cale.

Un coach de cariera poate ajuta oamenii cu o gama larga de obiective si probleme legate de cariera. Unii cauta coaching de cariera pentru ca sunt blocati intr-un loc de munca care nu le aduce nici un sens sau scop vietii, in timp ce altii sunt provocati de cerintele de a echilibra viata profesionala cu viata personala. Unii clienti stiu exact ce vor sa faca cu viata lor, dar au nevoie de ajutor sa gaseasca si sa execute un plan pentru a ajunge acolo. In acelas timp altii nu au gasit inca o chemare clara in viata. Coaching-ul pentru cariera ajuta oamenii cu toate aceste preocupari si multe altele.

Un coach de cariera are de obicei experienta si pregatire intr-o varietate de strategii de dezvoltare a carierei personale. Acestea includ:

Explorarea carierei, abilitati de interviu si construirea increderii, strategii creative de cautare a unui loc de munca, scrierea CV-ului si scrisorii de intentie, evaluari ale carierei, personalitatii si punctelor forte, marketing personal si branding, evaluarea potentialilor angajatori, negocieri salariale.

Daca iti propui oricare din urmatoarele, poti beneficia de serviciile unui coach de cariera:

Esti gata sa gasesti un nou loc de munca de care te bucuri mai mult, unde sa iti placa sa mergi zilnic

Vrei sa te indrepti catre ceva nou de care esti mai pasionat, care iti aduce mai multa bucurie sau care are mai multa semnificatie

Te-ai saturat de viata de corporatie si vrei iti deschizi propria afacere, dar nu stii sigur ce sa faci sau cum sa începi

Aplici pentru facultate/universitate sau ai absolvit studiile si nu stii ce doresti sa faci

Care sunt beneficiile coaching-ului pentru cariera?

Suport

Un coach este acolo pentru tine. El asculta activ ceea ce spui si ceea ce nu spui. El va crea un mediu sigur in care te simti confortabil si poti vorbi fara retineri. Cautarea unui loc de munca poate fi extrem de izolatoare. Lucrul cu un coach ofera sprijinul necesar pentru a merge mai departe. Un coach ofera indrumari fara prejudecati si poate vedea lucrurile dintr-o perspectiva obiectiva, oferind oportunitati diferite. Acestea te vor ajuta sa identifici unde esti blocat, care sunt obstacolele intre tine si jobul tau visat si sa lumineze calea catre ceea ce iti doresti cu adevarat.

Structura

Un coach va organiza intalniri regulate de coaching cu (prin telefon sau in persoana) si va ajuta la elaborarea unui plan pentru atingerea obiectivelor de cariera. Cautarea unui loc de munca poate fi frustranta, enervanta si demoralizanta si poate fi dificil sa stii de unde sa incepi. A avea sesiuni regulate de coaching va oferi structura si stabilitate tranzitiei in cariera. Un coach de cariera va personaliza un program pentru a se potrivi nevoilor individuale si va incepe acolo unde va aflati, fie la o rascruce de cariera, fie in mijlocul cautarii unui loc de muncă.

Responsabilizare

Un coach va oferi responsabilizarea necesara pentru a va atinge si depasi obiectivele, mult mai repede decat ati face-o pe cont propriu.

Focus

Un coach de cariera te va ajuta sa te concentrezi pe ceea ce vrei cu adevarat sa faci ai unde vrei sa faci asta, identificandu-ti valorile, interesele, talentele ai pasiunea. Ele te vor ajuta sa descoperi ce este cu adevarat important pentru tine si cum se leaga asta de a-ti gasi cariera ideala.

Increderea in sine

Cand nu ai un loc de munca, este posibil sa iti lipseasca increderea in time si perspectiva de a gasi cu succes un loc de munca poate deveni tulbure. Coaching-ul pentru cariera iti poate oferi perspective noi asupra provocarilor si oportunitatilor atunci cand gasesti un loc de munca semnificativ, iti poate oferi o mai buna constientizare a punctelor tale forte, realizarilor si a marcii personale sau brandului personal.

Cat costa coaching-ul pentru cariera?

Taxele de coaching pentru cariera variaza considerabil de la coach la coach. Acestea se bazeaza, de obicei, pe experienta, fundalul si formarea fiecaruia. In general, un coach cu mai multa experienta si pregatire taxeaza mai mult decat un incepator. Cu toate acestea, majoritatea preturilor se incadreaza intre 150 și 1000 RON pe oră.

Investitia in planul tau de cariera nu este pentru toata lumea. Este o investitie considerabila de timp si bani. Un coach va poate cere un angajament de 3 pana la 6 luni pentru a va asigura succesul. In acest caz trebuie sa calculezi o cheltuiala mimima intre 2500 și 5000 RON.

Cum functioneaza coaching-ul pentru cariera?

Slujba unui coach de cariera este sa te ajute sa iti gasesti un loc de munca, si nu orice loc de munca, ci jobul pe care-l doresti. Un coach de cariera face acest lucru oferind o gama larga de servicii. Pe de-o parte, este latura de dezvoltare personala a coaching-ului pentru cariera, care te ajuta sa raspunzi la intrebarile tale despre viata, cum ar fi „Ce te pasioneaza?”, „Ce vrei cu adevarat sa faci?” sau „Ce mostenire de cariera vrei sa lasi in urma?”. Pe de alta parte, sunt serviciile propriuzise de cautare a unui loc de munca, cum ar fi redactarea CV-urilor, pregatirea pentru interviuri si dezvoltarea abilitatilor de cautare a unui loc de munca.

Un coach de cariera chiar te poate ajuta sa gasesti un loc de munca?

Un coach de cariera poate oferi suport daca esti angajat in prezent si doresti sa treci la o alta industrie sau loc de munca. Te poate ajuta sa reintri in forta de munca dupa o pauza precum concediul de crestere a copilului. Un antrenor te poate ajuta sa gasesti directia atunci cand iti lipseste concentrarea si nu stii care sunt urmatorii pasi. Fie ca te apropii de pensionare si doresti sa incepi o cariera complet noua, fie ca esti un proaspat absolvent universitate, un coach de cariera iti poate usura tranzitia. El te poate duce acolo unde doresti sa mergi mai repede si cu mult mai putin stres.

Care este diferenta dintre coachingul pentru cariera si consilierea pentru cariera?

Coaching-ul pentru cariera este similar in natura cu consilierea in cariera. Un consilier de cariera va ofera informatii si sfaturi din industrie pentru a va ajuta sa gasiti un loc de munca. Un antrenor de cariera merge mai adanc pentru a-ți privi viata in ansamblu.

Consilierea in cariera

Un consilier de cariera adopta de obicei o abordare educationala, directiva, pentru a construi instrumentele pentru obtinerea unui loc de munca. Un consilier de cariera te ajuta sa evaluezi peisajul actual al ocuparii fortei de munca, oferind informatii despre angajare, cum ar fi tendintele industriei, statisticile privind ocuparea fortei de munca, asteptarile salariale si multe altele. De asemenea, ofera sprijin tactic pentru a gasi un loc de munca. De exemplu, un consilier de cariera te poate ajuta sa iti imbunatatesti CV-ul, sa scrii o scrisoare de intentie convingatoare si sa intri in interviu. Acesta poate fi ceea ce cauti, mai ales daca esti in cautarea unui prim job.

Coaching pentru cariera

Desi este similar in multe privinte, coaching-ul pentru cariera se concentreaza mai mult pe punctele forte, talentele si valorile tale personale si te ajuta sa-ti construieati calea ideala de cariera pe baza acestor factori fundamentali. Un coach pentru cariera lucreaza cu tine pentru a-ti gasi adevarata chemare la locul de munca – cariera care iti va oferi un adevarat sens si scop. Coaching-ul pentru cariera se bazeaza pe premisa ca, daca vei petrece 8 ore pe zi sau mai mult la locul de munca, ar fi bine sa iti si placa ce faci acolo.

Un coach pentru cariera isi va face timp sa te asculte cu adevarat, foloseste o varietate de instrumente, exercitii și activitati pentru a te ajuta sa iti identifici obiectivele pentru cariera si sa iei masuri pentru a le atinge. Dupa doar cateva sesiuni, vei avea o idee mult mai clara a tipului de cariera care iti va oferi cea mai mare bucurie si satisfactie, moment in care vei fi în pozitia de a incepe sa dezvolti un plan de actiune pentru a ajunge acolo.

Care sunt avantajele angajarii unui coach pentru cariera?

Unul dintre avantajele unui bun coach pentru cariera este ca nu are opinii preconcepute si te va putea duce printr-o analiza profunda a vietii tale, ajutandu-te sa descoperi care sunt adevaratele tale daruri naturale in timp ce descoperi ceea ce iti aduce cea mai mare implinire. . Odata ce intelegi mai bine cine esti cu adevarat si ceea ce iti face inima sa cante, vei obtine o claritate extraordinara asupra adevaratului tau scop, ceea ce trebuie sa faci pe acest pamant. In acel moment, un coach pentru cariera calificat te poate ajuta sa depasesti obstacolele si sa iti dai seama ce este posibil. Vei avea de asemenea beneficiul de a avea pe cineva cu cunostinte si experienta care sa te ajute sa navighezi aceasta noua viata.

Un coach pentru cariera de-a dreptul grozav va merge un pas mai departe si te va invata cum sa iti asculti propria voce interioara, pentru a descoperi ceea ce te face fericit. Vezi tu, secretul este fericirea. Toti cei pe care i-am intalnit vreodata vor doar sa fie fericiti. In calitate de coach, gasesc ca oamenii petrec mult timp si bani incercand sa isi dea seama ce ii face fericiti si adesea nu ajung acolo. Ceea ce am descoperit din propria experienta este ca, daca inveti sa iti asculti inima, acea intelepciune interioara, vei gasi mai mult ca sigur fericirea sau macar raspunsul la intrebarea “Ce m-ar face fericit?”.

Alte avantaje ale angajarii unui coach pentru cariera sunt:

acesta este acolo pentru a te sprijini

te incurajeaza atunci cand devii descurajat sau te confrunti cu respingerea

are experienta in a sti ce cauta angajatorii

stie cum sa te prezinti mai bine in CV

te poate ghida intr-un interviu de angajare

te poate sustine si sa te inspire sa continui sa mergi mai departe

te poate ajuta sa identifici ce anume te tine blocat

te ajuta sa castigi incredere

descopera abilitatile necesare pentru a merge mai departe in directia in care esti menit sa mergi

te poate ajuta sa echilibrezi nevoile actuale ale vietii cu obiectivele de cariera

te va trage mereu la raspundere, astfel incat sa poti atinge progresul dorit.

Care sunt dezavantajele angajarii unui coach pentru cariera?

Unul dintre dezavantajele angajarii unui coach este cheltuiala implicita. Daca nu ai venituri la discretie, este dificil sa iti permiti. Totusi merita sa iti pui intrebarea: nu cumva merita efortul? Cariera si fericirea ta pe termen lung ar trebui considerate o investitie esentiala. Totusi este de inteles ca limitarile financiare sunt uneori inevitabile.

Un alt dezavantaj este provocarea de a gasi un coach potrivit pentru tine. Gasirea unui coach care poate face cu adevarat ceea ce spune si sa te ajute sa mergi mai departe este esentiala. De unde stii daca are dreptate? De unde stii daca te poate ajuta sa faci acele descoperiri care schimba viata? Chiar te poate ajuta sa inveti sa iti asculti propria intelepciune interioara sau isi va forta convingerile proprii asupra ta? Iti doresti pe cineva care sa te asculte si sa iti urmeze indrumarea cea mai interioara. De asemenea iti doresti sa nu impuna ceea ce crede ca este mai bine pentru tine.

Cum decizi daca un coach este potrivit pentru tine?

Dupa o prima conversatie cu un potential coach, intreaba-te: este aceasta persoana potrivita pentru mine? Ma va ajuta aceasta persoana sa-mi duc viata intr-un loc mult mai bun? Vezi daca primesti un raspuns fizic pozitiv, cum ar fi o inima calda, un zambet pe fata sau chiar o senzatie de furnicaturi cand te gandesti la asta. Daca da, inseamna ca esti pe drumul cel bun. Daca nu, daca tot ce primesti sunt intrebari, griji sau anxietate, exista un motiv pentru asta. Continua sa cauti, pentru ca inima si corpul tau stiu ce este mai bine pentru tine, trebuie doar sa inveti sa asculti.

Latest posts

  • Navigarea Marii Reorganizări: Reținerea Talentelor pe o Piață a Locurilor de Muncă Digitală

    Navigarea Marii Reorganizări: Reținerea Talentelor pe o Piață a Locurilor de Muncă Digitală

    Piața muncii este în plină agitație – un fenomen numit Marea Reorganizare. Angajații își regândesc dorințele: flexibilitate, scop, creștere și echilibru, deseori schimbând locul de muncă pentru a le găsi. Un raport McKinsey din 2024 notează că 40% dintre lucrători iau în considerare o schimbare a jobului, impulsionati de ascensiunea muncii de la distanță și…

  • Luarea Deciziilor în Haos: Claritate în Mijlocul Incertitudinii

    Luarea Deciziilor în Haos: Claritate în Mijlocul Incertitudinii

    Într-o lume aflată în continuă schimbare – oscilații de piață, date incomplete, tehnologii disruptive – liderii se simt adesea ca și cum ar naviga prin ceață. Așteptarea clarității perfecte nu este o opțiune; ezitarea poate costa oportunități sau impuls. Totuși, a avansa orbește riscă greșeli. Cheia? Luarea deciziilor structurate care taie prin haos cu încredere,…

  • IA ca un Co-Pilot: Cum Instrumentele Inteligente Amplifică Potențialul Uman

    IA ca un Co-Pilot: Cum Instrumentele Inteligente Amplifică Potențialul Uman

    Ascensiunea inteligenței artificiale nu înseamnă înlocuirea oamenilor – ci potențarea lor. Imaginează-ți IA ca pe un co-pilot: nu pilotează avionul singur, ci stă alături de tine, gestionând rutina pentru ca tu să te concentrezi pe imaginea de ansamblu. Pentru echipele din era digitală, integrarea instrumentelor inteligente poate eficientiza fluxurile de lucru, elimina munca repetitivă și…