Pentru o persoana obisnuita care nu isi petrece timpul liber cercetand industria de life coaching (care este aproape toata lumea), a sti cum sa alegi un life coach poate fi dificil.

Fie ca este vorba despre un life coach, coach de afaceri, de carieră, de relații, coach executiv sau de sănătate si fitness – exista mii in intreaga lume care sunt specializati in aproape orice.
Un life coach potrivit pentru fiecare persoana nu este adesea evident pentru o persoana obisnuita. Deci, iata cateva indrumari pe care sa le urmati.
Ghid pentru cum sa alegi un life coach pentru tine
Gaseste un life coach care este specializat in zona ta de nevoie
Majoritatea oamenilor angajeaza un life coach atunci cand ceva din viata lor nu merge bine. S-ar putea ca viata ta sa nu aiba sens si scop, calea in cariera sa nu mearga in directia corecta sau poate ca vrei ajutor pentru a-ti gestiona deficitul de atentie. Oricare ar fi cazul, vrei sa gasesti un life coach specializat in lucrul pe care vrei sa-l imbunatatesti.
Cauta un life coach cu pregatire adecvata
Spre deosebire de alte profesii precum dreptul sau arhitectura, industria life coaching-ului este destul de noua si mai putin consacrata. Drept urmare, oricine se poate numi life coach, chiar daca nu are niciun fel de pregatire.
Prin urmare, ar trebui iata cum sa alegi un life coach cu pregatire adecvata. Exista o multime de scoli diferite de formare care ofera diferite niveluri de formare si certificare. Majoritatea organizatiilor de formare ofera doua niveluri de servicii:
Un curs introductiv de weekend.
Un program de certificare care dureaza, in general, un an sau chiar mai mult in unele cazuri.
Daca nu aveti constrangeri bugetare severe, doriti sa angajati pe cineva care a absolvit mai mult de un curs de weekend.
Alege un life coach care te inspira
Alegerea unui life coach este o chestiune personala. Cauti ajutor pentru a imbunatati cele mai importante parti ale vietii tale. Nu este ca si cum ti-ai fi schimbat uleiul la masina sau ai cumpara o pereche noua de pantofi.
Cand alegi un life coach, vrei sa privesti dincolo de impresia de suprafata. Poti obtine atat de multe informatii doar din biografia online sau site-ul web al unui life coach.
In plus, discuta cu cel putin doi sau trei si alege-l pe cel potrivit. Alege un life coach care:
poate empatiza si intelege situatia ta
intelege care sunt obiectivele tale
impartaseste valori similare cu tine
iti inspira increderea ca poti merge inainte
Alegeți un life coach local (sau nu)
Gasirea unui life coach local si intalnirea cu ei in persoana poate ajuta cu siguranta la stabilirea increderii si a unui raport, dar nu este absolut necesar.
Multi oameni cauta un life coach la fel cu cauta, un medic sau un terapeut pentru masaj, toate acestea fiind servicii care necesita intalniri in persoana. Life coaching-ul de este diferit, deoarece este un serviciu bazat pe conversatie, care nu necesita sa fii in prezenta fizica a life coach-ului.
Aproximativ 60% din life coaching se face pe telefon sau prin chat video. Se poate chiar si prin telefon cu clienti locali, deoarece poate fi mai convenabil pentru ambele parti. In plus, multi clienti spun ca prefera sa vorbeasca la telefon, deoarece le permite sa se deschida mai mult si sa se simta mai putin vulnerabili.
Daca alegi un life coach local, asigura-te ca acesta este specializat in zona ta de nevoie, are o pregatire adecvata si, in rest, se potriveste bine. Nu alege un life coach doar pentru ca locuieste si lucreaza la cateva strazi de tine.
Alege un life coach care se incadreaza in bugetul tau
Angajarea unui life coach este o investitie in succesul tau viitor, dar nici nu vrei sa te indatorezi. Alege life coach-ul care ofera taxe care se incadreaza in bugetul tau. Asigura-te ca intrebi despre tarife, precum si cat de mult timp va dura angajamentul de coaching.
Latest posts
-
Navigarea Marii Reorganizări: Reținerea Talentelor pe o Piață a Locurilor de Muncă Digitală
Piața muncii este în plină agitație – un fenomen numit Marea Reorganizare. Angajații își regândesc dorințele: flexibilitate, scop, creștere și echilibru, deseori schimbând locul de muncă pentru a le găsi. Un raport McKinsey din 2024 notează că 40% dintre lucrători iau în considerare o schimbare a jobului, impulsionati de ascensiunea muncii de la distanță și…
-
Luarea Deciziilor în Haos: Claritate în Mijlocul Incertitudinii
Într-o lume aflată în continuă schimbare – oscilații de piață, date incomplete, tehnologii disruptive – liderii se simt adesea ca și cum ar naviga prin ceață. Așteptarea clarității perfecte nu este o opțiune; ezitarea poate costa oportunități sau impuls. Totuși, a avansa orbește riscă greșeli. Cheia? Luarea deciziilor structurate care taie prin haos cu încredere,…
-
IA ca un Co-Pilot: Cum Instrumentele Inteligente Amplifică Potențialul Uman
Ascensiunea inteligenței artificiale nu înseamnă înlocuirea oamenilor – ci potențarea lor. Imaginează-ți IA ca pe un co-pilot: nu pilotează avionul singur, ci stă alături de tine, gestionând rutina pentru ca tu să te concentrezi pe imaginea de ansamblu. Pentru echipele din era digitală, integrarea instrumentelor inteligente poate eficientiza fluxurile de lucru, elimina munca repetitivă și…