Executive Coaching – Ce este coaching-ul executiv?


Executive coaching este o specializare care are ca scop imbunanatirea performantei directorilor in cadrul unei organizatii si este similar cu coaching-ul sportiv pentru sportivii de inalta performanta. Rolul coach-ului este de a expune punctele oarbe si de a provoca executivul sa atinga niveluri mai mari de succes.

Zilnic, sute de directori cauta sprijinul si consiliul unui coach executive. Spre deosebire de managerii de sau de personalul din prima linie, directorii se afla intr-o pozitie unica in varful organizatiei lor.

Care sunt beneficiile coaching-ului executiv?

Beneficii pentru individ

Beneficiile experimentate de directori variaza in functie de focalizarea angajamentului de coaching. Unele dintre beneficiile comune experimentate includ:

imbunatatirea planificarii strategice

abilitati de prezentare

formarea echipei de management executive

dezvoltarea leadershipului

comunicare mai buna cu membrii echipei

incredere crescuta

echilibru mai bun intre viata profesionala si viata personala

luare mai rapida a deciziilor

o mai buna gestionare a timpului

productivitate ridicata

Beneficii pentru companie

Beneficiile coaching-ului depind de tipul de organizare si de rezultatul dorit al coaching-ului. In cazul coaching-ului executiv, compania beneficiaza daca performanta directorului este imbunatatita. Beneficiul este mai mult decat costul coaching-ului. Aici se adauga orice imbunatatiri suplimentare experimentate in intreaga organizatie pe baza performantei directorilor.

Sa presupunem, de exemplu, un director care castiga 100.000 RON, iar compania investește 10.000 RON pe an pentru coaching-ul sau. Se pune intrebarea: poate coaching-ul sa imbunatateasca performanta directorului executiv cu 10%, suma egala cu investitia?  Care este efectul multiplu? Daca directorul conduce 10 oameni, cat de mult din performanta lor este afectata de coaching-ul executiv? In mod ideal, vor exista beneficii in intreaga organizatie si rentabilitatea investitiei va fi mult mai mare de 100%.

Potrivit studiului unui studio realizat in 2009 de International Coach Federation, rentabilitatea medie a companiei a fost raportata a fi de 700%, aproape o cincime dintre respondenti raportand un ROI de cel putin 50 de ori (5000%) investitia initiala.

Exista diferite moduri de a calcula beneficiile coaching-ului executiv, cum ar fi recenzii 360, sondaje clienti si sondaje privind vanzarile, costurile, cifra de afaceri si alte rezultate ale afacerii.

Desigur, unele rezultate sunt mai „tangibile” decat altele si sunt mai usor de tradus intr-o valoare monetara sau un impact cand tragem linie. Asta nu inseamna insa ca beneficiile tangibile le depasesc pe cele intangibile in ceea ce priveste importanta. De fapt, schimbarile intangibile ale comportamentului clientului pot avea adesea un impact mai larg decat, beneficiile mai tangibile ale coaching-ului.

Beneficii tangibile ale coaching-ului executiv:

Cresterea vanzarilor

Un numar mai mare de clienti noi

Costuri reduse

Cresterea cifrei de afaceri

Scaderea absenteismului

Timp mai scurt de lansare pe piata

Productivitate imbunatatita

Un coach executiv este expert in performanta umana

Presupunerea ca un coach executive este neaparat expert in afaceri este eronata. In timp ce multi poseda cunostinse si experienta vasta in afaceri, nu trebuie sa fie experti in domeniul tau de afaceri pentru a oferi servicii de coaching executive de calitate. Un coach executive pleaca de la idea ca tu, persoana care participă la coaching, esti expertul in afacerea ta.

Multi directori executivi folosesc un coach pe post de partener de gandire sau o parte impartiala care ii ajuta sa ramana concentrati asupra celor mai importante parti ale afacerii. In coaching, invatarea si schimbarea pe care oamenii le experimenteaza sunt mult mai de impact si mai durabile atunci cand persoana gaseste singura solutia, cand o descopera.

In teorie, orice director executiv ar putea angaja un coach executiv pregatit corespunzator. In practica, asta nu se intampla. Majoritatea directorilor doresc sa lucreze cu cineva care se poate relationa cu ei, poate intelege mediul corporatist si are experienta intr-o varietate de situatii personale si profesionale.

Cum imi gasesc un coach executiv?

Cel mai important lucru de retinut atunci cand cautati un coach executiv este sa gasiti unul a carui pregatire, si abilitati se potrivesc cel mai bine cu obiectivele dumneavoastra specifice. Exista o multime de specializari diferite si succesul tau final va depinde in mare masura de gasirea unui coach care se potriveste cel mai bine pentru situatia ta particulara.

Deoarece gasirea potrivirii perfecte este atat de importanta, este esential sa nu angajezi doar primul coach cu care vorbesti. In schimb, recomandarea este sa vorbesti cu cel putin 3 (ideal 4 sau 5), pentru a-l gasi pe cel cu care te vei simti cel mai confortabil sa lucrezi pe o perioada de cateva luni. Multi ofera o consultatie gratuita pentru a te ajuta sa determini daca sunt coach-ul potrivit pentru tine.

Latest posts

  • Navigarea Marii Reorganizări: Reținerea Talentelor pe o Piață a Locurilor de Muncă Digitală

    Navigarea Marii Reorganizări: Reținerea Talentelor pe o Piață a Locurilor de Muncă Digitală

    Piața muncii este în plină agitație – un fenomen numit Marea Reorganizare. Angajații își regândesc dorințele: flexibilitate, scop, creștere și echilibru, deseori schimbând locul de muncă pentru a le găsi. Un raport McKinsey din 2024 notează că 40% dintre lucrători iau în considerare o schimbare a jobului, impulsionati de ascensiunea muncii de la distanță și…

  • Luarea Deciziilor în Haos: Claritate în Mijlocul Incertitudinii

    Luarea Deciziilor în Haos: Claritate în Mijlocul Incertitudinii

    Într-o lume aflată în continuă schimbare – oscilații de piață, date incomplete, tehnologii disruptive – liderii se simt adesea ca și cum ar naviga prin ceață. Așteptarea clarității perfecte nu este o opțiune; ezitarea poate costa oportunități sau impuls. Totuși, a avansa orbește riscă greșeli. Cheia? Luarea deciziilor structurate care taie prin haos cu încredere,…

  • IA ca un Co-Pilot: Cum Instrumentele Inteligente Amplifică Potențialul Uman

    IA ca un Co-Pilot: Cum Instrumentele Inteligente Amplifică Potențialul Uman

    Ascensiunea inteligenței artificiale nu înseamnă înlocuirea oamenilor – ci potențarea lor. Imaginează-ți IA ca pe un co-pilot: nu pilotează avionul singur, ci stă alături de tine, gestionând rutina pentru ca tu să te concentrezi pe imaginea de ansamblu. Pentru echipele din era digitală, integrarea instrumentelor inteligente poate eficientiza fluxurile de lucru, elimina munca repetitivă și…